Evropa

Rim avionom – iskustva, vodič i saveti! Najlepši evropski grad nikada nije bio bliže.

RIM PUTOVANJE AVIONOM

Od kada je Wizzair uvek direktan let Beograd-Rim, nikada nije bilo povoljnije posetiti ovaj vanvremenski grad avionom. Svi putevi vode u Rim, sa razlogom! U tekstu vam prenosim sopstveno iskustvo iz Rima, kao i sve savete koje mislim da će vam biti korisni.

Rim putovanje

Sadržaj

 1. Kako do Rima?
 2. Kako doći od aerodroma do grada?
 3. Smeštaj u Rimu
 4. Kada je najbolje posetiti Rim?
 5. Koliko dana je potrebno za obilazak Rima?
 6. Kako se kretati po Rimu?
 7. Cene u Rimu
 8. Saveti za manje troškove
 9. Šta posetiti u Rimu?
 10. Besplatni vidikovci
 11. Suveniri
 12. Zamke za turiste
rim avionom
Vodic kroz Rim

Kako do Rima?

Jeftine aviokarte do Rima iz Beograda su postale naša realnost, zahvaljujući kompaniji Wizzair. Povratnu kartu možete naći već za 3000 dinara, u zavisnosti od datuma.

U tu cenu je uključen jedan ranac ili torba dimenzija 40x30x20cm, težine do 10kg. To će vam biti sasvim dovoljno za nekoliko dana u Rimu.

Ukoliko ipak želite da ponesete još prtljaga, povoljnija opcija je da doplatiti Wizz Priority. U njega su uključeni ranac/torba 40x30x20cm i mali kofer (carry on) dimenzija 50x40x23cm.

Dodatno, preporučujem da uplatite i Wizzair discount club. Članstvo se plaća 29€ godišnje, a uz njega dobijata minimalan popust od 10€ po smeru. Možete sa sobom povesti još jednu osobu, za koju takodje važi popust. Računica je da ste već prilikom prvog putovanja (2 povartne karte za 2 osobe) u plusu najmanje 10€.

Kako doći od aerodroma do Rima?

Wizzair leti na aerodrome Fiumicino i Ciampino, s tim što dosta češće sleće na Ciampino. Oba aerodroma su dobro povezana javnim prevozom.

Taxi

Ukoliko se odlučite za taxi, jedan smer od aerodroma Fiumicino do centra je oko 50€, a od Ciampina do centra Rima oko 30€.

Taxi možete poručiti preko aplikacije FREE NOW, a uz kod SLTJ9MAM4 imate 5€ popust na prvu vožnju.

Javni prevoz

Ciampino aerodrome je odlično spojen sa gradom javnim prevozom. Kliknite ovde i pogledajte koji sve busevi i vozovi idu od i do aerodroma. Karte možete kupiti online, kod vozača i na aerodromu.

Fiumicino aerodrom je takođe dobro spojen sa Rimom, s tim što je malo udaljeniji od centra. Do aerodroma idu voz i bus. Vodite računa samo što se tiče vozova. Od glavne stanice u Rimu Termini ide samo voz Leonardo Express koji putuje kraće (32 minuta), ali mu je cena karte 14€. Ako kupujete 4 karte, možete dobiti popust “mini-group fare” i cena po karti je 10€. Alternativa tome je da uhvatite voz FL1 koji putuje malo duže, ali je cena karte 8€. On ne kreće sa glavne stanice, već ga možete uhvatiti na stanicama Roma Ostiense, Roma Tuscolana, Roma Tirbutina i Roma Nomentana.

Smeštaj u Rimu

Rim je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, pa je najvažnije da smeštaj rezervišete NA VREME. Na taj način ćete ugrabiti najbolji odnos cene i kvaliteta.

Dobro razmislite koliko su povoljni smeštaji zapravo povoljni. Kada na njih dodate cenu metro karata (1.5€), a i cimanje do smeštaja nakon celodnevnog obilaska, možda je zapravo isplativije štedeti na nekim drugim stvarima. Evo nekih predloga:

Povoljnije smeštaje možete tražiti izvan centra, bitno je samo da budu blizu metro stanica!

Smeštaji u centru:

 1. Apartment Gaiaoko 35€ noć/po osobi, u centru, za 2 osobe – ocena 6.5
 2. Be firstoko 40€ noć/po osobi, u centru, za 2 osobe – ocena 7.8
 3. Mini loft Capoccioko 50€ noć/po osobi, u centru, za 2 osobe – ocena 8.2
 4. Cheri Navonaoko 50€ noć/po osobi, u centru, za 2 osobe – ocena 7.1
 5. Loft Pantheonoko 45€ noć/po osobi, u centru, za 2 osobe ili oko oko 30€ noć/po osobi ako idu 3 osobe – ocena 7.3
 6. Ombrellari 4 – oko 30€ noć/po osobi, u centru, za 4 osobe – ocena 8.1

Ako ipak želite da častite sebe i budete u smeštaju koji je na odličnoj lokaciji i ima taj “wow” faktor, pogledajte neki od smeštaja ispod:

 1. Hotel Palazzo Manfredi380€ noć/po osobi, pogled na Koloseum, centar centra, doručak uključen u cenu (kako da ne bude po ovoj ceni)
 2. Hassler Roma – 311 noć/po osobi, pogled na ceo grad, kod Španskih stepenica
 3. The First Musica – 222€ noć/po osobi, nerealan pogled na grad.

Još jednom, najbitnije je da što ranije rezervišete smeštaj. Kada to radite preko bukinga, dosta smeštaja ima opciju besplatnog otkazivanja i plaćanja na licu mesta. Zbog toga vam se isplati da smeštaj u Rimu rezervišete već sada, a u slučaju promene plana, ne gubite ništa.

Kada je najbolje posetiti Rim?

Ne postoji ništa lepše od obilaska evropskih gradova na proleće i jesen! Temperature su prijatne i idealne za duge šetnje i uživanje u Rimu.

Koliko dana je potrebno za Rim?

Četiri dana je dovoljno da obidjete glavna mesta. Ako se odlučite za duže, imaćete šta da radite i narednih dana. Grad je toliko sadržajan da je i mesec dana malo.

Kako se kretati po Rimu?

Rim je sjajno povezan autobusima i metroom. Cena karte za 100 minuta je 1.5€.

Za kretanje po Rimu možete da skinete aplikaciju maps.me, koja će funkcionisati i kada nemate interneta.

Najbitnija mesta koja treba da posetite uglavnom možete obići pešaka.

Takodje, po celom gradu se nalaze trotineti i bicikli koje možete da iznajmite na jednom mestu i ostavite ih gde god, kada vam više ne trebaju. U pitanju je kompanija Lime i Uber. Cena trotineta po minutu je 27 centi. Za to vam je potrebno da imate aplikaciju, kao i platnu karticu.

Cene u Rimu

U Rimu, cene najviše zavise od lokacije na kojoj se nalazite. Ako sednete u kafić kod Fontane di Trevi, kapućino ćete platiti 4-5€. Ako malo prošetate, 2€. Jasan vam je sistem. Evo nekih okvirnih cena:

 • kapućino 1-5€
 • pica u restoranu 9 – 13€
 • pasta u restoranu 9 – 15€
 • magnet 1 – 3€

Saveti za manje troškove

 • Ako imate manje od 25 godina i student ste, izvadite ISIC karticu! Uz nju imate pravo na dosta povoljnije ulaznice. Na primer, ulaz u Vatikan će vas koštati 17€ bez ISIC kartice, a 8€ sa karticom!
 • Rezervišite besplatne ture sa vodičem! Ovo postoji u većini evropskih gradova. Tura je besplatna, a vodiči se oslanjaju na bakšiš koji vi procenite da je fer da date. Mi smo koristili Guru Walk i išli na turu “Essential Wonders of Rome”. Bilo je fenomenalno!
 • Kupite karte online – često se dobijaju popusti ako kartu pazarite unapred online + nećete čekati u redu za kartu.
 • Rezervišite smeštaj na vreme!
 • Spakujte se samo u ranac. Sigurno možete, samo nikada do sada niste probali. Dozvoljene dimenzije su i više nego dovoljne da smeste stvari za 4-5 dana puta.
 • Ne kupujte flaširanu vodu. Voda u Rimu je za piće i na svakom koraku u gradu imate česmu sa prelepom hladnom vodom. Nema potrebe kupovati je u prodavnici.

Šta posetiti u Rimu?

1. Koloseum

Koloseum je zaštitni znak Rima i ostavio je najjači utisak na mene. Ukoliko budete rezervisali gore pomenutu besplatnu turu, završićete je ispred Koloseuma i možete čuti nešto više o njemu. Najveći je amfiteatar na svetu, ima 80 ulaza i mogao je da smesti 50000 ljudi. Kada se uzme u obzir da je napravljen u prvom veku p.n.e. utisak je još snažniji.

? Ulaznica: Cena karte za ulazak u Koloseum je 24€ (uključeno je i Palentine Hill i Roman Forum). Najbolja opcija je da karte kupite online. Ako imate između 18 i 25 godina i državljanin ste EU, karta je 2€. Ako imate manje od 18 godina, karta je besplatna.

? Savet za uštedu: Svake prve nedelje u mesecu, ulaz je besplatan!

? Foto savet: Pored metro stanice se nalazi uzvišenje sa zidićem gde možete napravite sjajne fotografije.

Koloseum
Koloseum

2. Rimski forum

Nekada je ovo bio centar grada, a sada možete posetiti ostatke. Ako plaćate kartu za ulazak u Koloseum, uključen vam je i Roman Forum, pa je šteta da propustite.

? Savet za uštedu: Svake prve nedelje u mesecu, ulaz je besplatan!

3. The Palatine Hill

Jedno je od 7 brda na kojima Rim leži, a poznat je po tome što legenda kaže da su baš tu Romul i Rem osnovali Rim.

? Ulaznica je uključena uz ulaznicu u Koloseum.

4. Spomenik Viktoru Emanuelu II

Iako deluje kao stara građevina, ovaj objekat je tek izgrađen početkom 20. veka. Posvećen je prvom kralju ujedinjene Italije, Viktoru Emanuelu II. Građevina je impozantna i smeštena je na trgu Venecije.

? Ulaz u nju je besplatan. Savetujem vam da se popnete na vrh i uživate u prelepom pogledu na Koloseum i ostatak Rima. Na vrhu se nalazi i bar, pa možete popiti piće uz neverovatan pogled. Cene su očekivane obzirom na lokaciju (npr. kapućino je 3.5€).

Pogled sa vrha

5. Trajanov stub

Nalazi se takođe na trgu Venecije. Na stubu je prikazano 2662 figure i 155 scena. Kao i svi drugu u Rimu, grandioznost nije izostala ni ovog puta. U pitanju su neverovatni detalji.

6. Panteon

Panteon je sagrađen u drugom veku nove ere, ali i dalje predstavlja najveću građevinu u kojoj nema armature. Tek kada vidite uživo shvatate koje su razmere Panteona. Činjenica da su Rimljani imali dovoljno znanja da naprave takav objekat, koji i dan danas bez problema stoji je za mene zaista nepojmljiv.

Panteon je isto visok i širok, a na vrhu njegove kupole se nalazi rupa tzv. okulus, širine od 9m. Kako bi raspodelili težinu, sagradili su ogromne lukove koje možete videti na spoljašnosti. Ako budete išli na besplatnu turu, čućete svašta zanimljivo o Panteonu. Moja preporuka je da što više iščitate o njemu, jer je zaista neverovatno na šta su sve mislili.

Panteon je jedina građevina iz tog vremena koja je ostala netaknuta.

? Ulaznica: besplatno

7. Piazza Navona

Jedan je od najlepših trgova u Rimu. Njen oblik potiče od primarne funkcije tog mesta – atletskog stadiona, gde se skupljalo više od 20000 posmatrača.

Fontana 4 reke je jedna od najsadržajnijih u Rimu. Njen kreator je Bernini i fontanu je pravio za porodicu Pape Inoćentija X. Doprinos lepoti ove fontane sigurno je dalo i rivalstvo sa umetnikom iz istog doba, Borominijem. On je bio zadužen za fasadu crkve Sant’Agnese.

Bernini je jednu od statua ispružio ruku kako bi se „zaštitala“ od pada „loše“ urađene crkve, dok je Boromini odgovorio devojkom na vrhu crkve kojoj je glava okrenuta kako ne bi gledala „ružno“ urađenu fontanu Berninija. U stvarnosti, ne možete izabrati šta je lepše od ova dva zdanja.

8. Trevi fontana

Prvi i glavni savet: ili ustanite u 6 ujutru i posetite ovu nestvarno lepu fontanu ili samo bacite pogled na nju. Gužve ispred nje su neshvatljive! Ako jedno jutro malo budete žrtvovali svoj san, imaćete priliku da uživate u ovom fenomenalnom zdanju mnogo više.

Savet: pazite svoje stvari! Rim je poznat po džeparenju, ali kod Fontane di Trevi je to vrlo izraženo zbog gužve.

Fontana di Trevi oko 7h ujutru

9. Španske stepenice

Kada ste već poranili zbog Fontane di Trevi, produžite do obližnjih Španskih stepenica. Čuvene Španske stepenice spajaju Piazza di Spagna i crkvu Trinità dei Monti.

Fun fact: od 2019. godine na španskim stepenicama ne sme da se sedi. Razlog tome je da su ljudi toliko mesta zauzimali da nije moglo da se prođe. Ako se tu zatekne policija, opomenuće vas da ne sedate.

10. Bazilika Svetog Petra

Najveća crkva na svetu je mesto koje ne smete da propustite bez obzira na religiju kojoj pripadate. Ona je najvažnije zdanje u katoličkoj veri, a u njoj je sahranjen sveti apostol Petar. Njena kupola se ističe u celokupnoj slici Rima.

Njena unutrašnjost je umetničko delo, što nije ni čudno, obzirom da su je ukrašavali Mikelanđelo, Bernini i Bramante. Neopisiva količina detalja, mozaika, skulptura, ukrasa će vas ostaviti bez teksta. Zaista sam bila nema pred ovim delom. U crkvi se nalazi i čuvena Pieta, koju je Mikelanđelo napravio sa samo 23 godine!

Ispod crkve je grobnica u kojoj počiva 91 papa. Odvojite makar 2h za ovu crkvu!

? Ulaznica: Ulaz u crkvu je besplatan. Međutim ako želite da se popnete na vrh kupole, cena penjanja stepenicama (551 stepenik) je 8€, a sa liftom + 300 stepenika je 10€. Definitivno nemojte ići ako ste klaustrofobični.

11. Vatikan

Ulaz u Vatikan je besplatan, ali se ulaz u muzej i Sikstinsku kapelu naplaćuje 17€. Obavezno ponesite ISIC karticu ukoliko ste student mlađi od 25 godina i karta će vam biti naplaćena 8€.

Sikstinska kapela je dom jedne od najprepoznatljivijih freski na svetu “Stvaranje Adama”. Zaista opravdava očekivanja. Celokupan muzej krasi neverovatno umetničko bogatstvo skupljano u prethodnih 17 vekova. Preko 70000 muzeja se nalazi na ovom mestu.

? Savet za uštedu: poslednje nedelje u svakom mesecu ulazak u Vatikan (muzej i Sikstinsku kapelu) je besplatan.

12. Crkva Sv. Ignacija

Neverovatna crkva, sa neverovatnom pričom. Kada prođete pored nje, lako možete da napravite kardinalnu grešku i ne uđete unutra. Za razliku od drugih katoličkih crkvi, ova nema kupolu, jer je za nju nestalo novca. Dovitljivi umetnik Andrea Pozzo je to rešio naslikavši lažnu kupolu unutar crkve. Kada ne biste znali taj podatak, verovatno ne biste znali da crkva nema kupolu.

Glavni dekor crkve je ogromna freska na plafonu, takođe naslikana rukom ovog umetnika. Prepoznatljiv stil ovog umetnika jeste kreiranje 3D izgleda na ravnoj površini. Kažu da je fresku slikao preko 7 godina.

Savet: Obavezno plafon pogledajte u ogledalu na sredini crkve.

? Ulaznica: besplatno.

Crkva Svetog Ignacija

13. Vila Borghese

Prostire sa na 80 hektara i predstavlja zelenu oazu Rima.

? Ulaznica: besplatan ulaz u vrt, ali se ulaz u galeriju naplaćuje 30€.

14. Kastel Sant Anđelo i most

Kastel Sant Anđelo je dobio na popularnosti nekim delom i zbog filma Anđeli i Demoni. Do njega vodi prelep most ukrašen figurama anđela, koje je napravio Bernini.

? Ulaznica: 19€ za odrasle, 3.5€ za mlađe od 18 godina.

15. Trastevere

Deo Rima koje ne krase nikakvi spomenici, već deo u kom se oseća duh Rima. Ovde ćete pronaći lepe restorane u kojima možete uživati u dobroj pici ili pasti. Ako se prošetate do Janiculuma, uživaćete u panoramskom pogledu na Rim.

Besplatni vidikovci

 1. Vrh zdanja posvećenog Viktoru Emanuelu
 2. Orange Gardens na Aventine brdu
 3. Terasa u Vili Borgeze
 4. Janiculum brdo

Suveniri

Suveniri su dosta povoljni u okolini Vatikana kao i u uličicama kada krenete od Fontane di Trevi. Magnetić ćete kupiti već za 1€.

Zamke za turiste

 1. Ponuda karata i vođenih tura na ulici – preskočite! Uvek kupite karte direktno ili ih bukirajte online preko zvaničnih sajtova.
 2. Proverite gde se nalazite, pre nego što sednete u restoran! Ukoliko ste preblizu neke turističke atrakcije, šanse da ćete večeru platiti polovinom plate su dosta velike. U nekim slučajevima, u pitanju su „fine dining“ restorani, ali, mnogo češće su to samo restorani koje namame turiste, a hrana nije ništa specijalno.
 3. Ako se iz restorana ne čuje italijanski, takođe – zamka za turiste.
 4. Slikanje sa gladijatorima ispred Koloseuma – ako ne dogovorite cenu slike unapred, ko zna koliko ćete platiti. A i šta će vam takav suvenir.
 5. Bacanje para u fontane – običaj je da bacite jedan novčić u Fontanu di Trevi da bi vam se ispunila želja, a drugi da bi se vratili u Rim. Primetićete da su i sve druge fontane pune novčića, ali zaista nema potrebe da ubacujete novac u svaku fontanu koju videte.
 6. Ulaz u crkve se, naravno, ne plaća!
 7. Džeparenje – kao i u drugim velikim evropskim gradovima, džeparenje je veoma učestalo. Pazite kako nosite torbu, novac i telefon. Nemojte nikada da nosite sav novac sa sobom.

Nadam se da će vam tekst koristiti prilikom putovanja u Rim.

Više informacija potražite na mom instagram profilu.

Trudim se da kreiram sveobuhvatne vodiče za sve destinacije koje posetim. Pročitajte tekst o Dubaiju ili Santoriniju.

Srećan put,

Lena ♥

© Copyright 2019 Lena's passport. Sva prava zadržana. Politika privatnosti / Privacy policy