Destinacije Evropa

Santorini – iskustva i vodič! Letovanje u Grčkoj 2021.

santorini

Kada neko spomene Santorini, obično prve dve asocijacije budu – luksuz i bele kućice. Međutim, nedavno je otvoren direktan let Beograd – Santorini, što je ovo magično ostrvo učinilo pristupačnijim. U ovom tekstu vam prenosim svoja iskustva, kao i vodič koji će vam biti dovoljan da isplanirate dolazak na Santorini.

Santorini ne čini samo Ija, odnosno njegov najpopularniji deo, čije fotografije najčešće viđate. Ostrvo je poprilično veliko i ukoliko dođete na 5 dana, sigurno ćete imati dovoljno sadržaja da ispunite svaki dan.

[1] Uslov za ulazak u Grčku
[2] Kako do Santorinija?
[3] Kada je najbolje posetiti Santorini?
[4] Smeštaj na Santoriniju
[5] Kretanje po ostrvu
[6] Koliko je dana potrebno?
[7] Šta posetiti?
[8] Gde jesti na Santoriniju?
[9] Mesta za gledanje zalaska sunca
[10] Izleti
[11] Cene na ostrvu
[12] O Santoriniju

Santorini - iskustva i vodič
Oia – malo nakon zalaska sunca!

Uslov za ulazak u Grčku

Na dan 22. 7. 2021., važila su sledeća pravila za ulazak u Grčku:

• Popunjen PLF  (passanger locator form) obrazac, koji možete videti ovde.

PLF je vrlo jednostavan za popuniti. Popunjava se jedan po porodici ili jedan po članu, ukoliko niste u srodstvu. Odnosi se na vašu adresu smeštaja gde ćete boraviti. Ukoliko menjate smeštaje, potrebno je da unesete oba. Obrazac sa QR kodom će vam stići na mejl do 12 uveče tog dana kada imate let. Ne morate ga štampati, dovoljno je pokazati sa telefona. PLF bi trebalo popuniti 24h pre poletanja (prema Wizzair-u) ili najkasnije do 12h uveče na dan leta (prema zvaničnom grčkom sajtu).

I jedna od ovih potvrda:

• Potvrda o vakcinaciji – od druge doze mora proći više od 14 dana
• Negativan PCR test, ne stariji od 72h
• Negativan brzi (antigenski) test, ne stariji od 48h
• Pozitivan test na koronu, koji je stariji od 60 dana, a mlađi od 180 dana.

NAPOMENA: Informacije ovakve vrste se menjaju svakodnevno, te ih je UVEK pre putovanja potrebno proveriti!

Zvanični sajtovi:

Kako do Santorinija?

Ubedljivo najbolja opcija, od skoro, jeste direktan let Beograd – Santorini. Let obavlja kompanija Wizzair i povratne karte se mogu naći već za 3500 dinara, u zavisnosti od datuma.

U osnovnu cenu karte Wizzair-a uključen je samo prevoz od tačke A do tačke B, kao i jedan ranac/torba bez točkića dimenzija 40x30x20cm, težine do 10kg.

Ukoliko vam je potreban dodatni prtljag, predlažem vam da razmotrite opciju Wizz Priority uz koju dobijate još jedan carry on. Njegove dimenzije su 55x40x23cm. Njegova cena se takođe menja u zavisnost od datuma, ali primera radi – nas je Wizz Priority za oba smera koštao dodatnih 2700 dinara (~25€).

Kako vas ne bi iznenadili neki nepredviđeni troškovi, naznačiću vam na šta treba da obratite pažnju:

Čekirajte se onlajn i obavezno odštampajte boarding pass – čekiranje na aerodromu se plaća. Osim toga, ukoliko nemate odštampanu kartu, mogu vam naplatiti 25€. Zbog korone, iako ste se već čekirali, ne idete direktno na pasošku kontrolu, već morate prvo do Wizzair šaltera na aerodromu. Tamo će vam izdati papirnu kartu.
Izbor sedišta – naplaćuje se dodatno. Ukoliko ne izaberete sedište, prilikom čekiranja biće vam nasumično dodeljene.

Kada je najbolje posetiti Santorini?

Prednosti putovanja van sezone (maj i septembar) jesu:
• manje gužve
• povoljniji letovi i smeštaji
• prijatnije vreme za šetnju i obilazak

Prednosti putovanja u sezoni:
• toplije vreme za kupanje u moru

Donesite odluku u skladu sa tim kako ste zamisli da izgleda vaš odmor.

Ja sam Santorini posetila u julu. Preko dana smo zbog velike vrućine bežali na različite plaže, a predveče obilazili različita mestašca. Obilaženje po jakom suncu preko dana nije baš prijatno.

Smeštaj na Santoriniju

Smeštaj na Santoriniju je definitivno najskuplja stavka, ali isto tako nije nemoguće da posetite ovo ostrvo bez par hiljada evra.

Ukoliko planirate da obilazite različite delove ostrva, da izlazite ili da prođete jeftinije, pogledajte smeštaje u Firi. Fira je glavni grad ovog ostrva i ujedno najživlje mesto. Svi autobusi na ostrvu kreću iz Fire, što vam je izuzetno bitno ukoliko planirate na taj način da se krećete po ostrvu.

Ukoliko planirate da dođete na neko romantično putovanje, verovatno ćete naginjati ka Iji. Međutim, razmotrite i mesto Imergovili. Nalazi se na 1.5km od Fire i izgleda slično kao Ija, s tim što su gužve drastično manje.

Ija ima jednu veliku manu, prema mom mišljenju, u vidu nedostatka privatnosti. Često se i najskuplji i najlepši smeštaji nalaze odmah pored staze kojom idu ostali turisti, pa su šanse da će ispred vašeg smeštaja konstantno biti gužve velike. U tom pogledu je Imergovili puno bolji.

Smeštaji su MNOGO povoljniji na početku i kraju sezone, odnosno u maju i junu, kao i u septembru. Preporučujem vam da ovog septembra odete na Santorini.

Preporučiću vam više smeštaja, a vi procenite šta vama najviše odgovara.

Fira

 • Lignos ★★ – bazen, odlična lokacija, već od 20$ po osobi
 • Suites Blue ★★★★ – bazen, odlična lokacija, klima, privatno kupatilo, već od 30$ po osobi
 • Golden Star – bazen, odlična lokacija, klima, privatno kupatilo, besplatno otkazivanje, od 35$ po osobi
 • Deluxe Rest Boutique -bazen, odlična lokacija, klima, privatno kupatilo, moj favorit, već od 40$ po osobi
 • Atlantis Hotel ★★★★ – ukoliko želite smeštaj sa pogledom na more i kalderu, ovo je jedna od povoljnijih opcija. Smeštaj ima bazen, klimu, privatno kupatilo, doručak je uključen u cenu, besplatno je otkazivanje, a cene počinju od 90$ po osobi

Oia

 • Marcos Rooms – na svega par minuta od glavnog trga, privatno kupatilo, besplatno otkazivanje, plaćanje po dolasku, od 50$ po osobi
 • White Side Suites – ceo apartman (za 2 osobe), lociran na Kalderi u Iji, sa prelepim pogledom na more. Otkazivanje je besplatno, a plaćanje unapred nije potrebno. Cene počinju od 100$ po osobi.
 • Top Oia – ukoliko želite smeštaj sa prelepim pogledom, ovo je jedna od boljih opcija. Otkazivanje je besplatno, a plaćanje unapred nije potrebno. Cene počinju od 100$ po osobi.
 • Anemoessa Villa – ovaj smeštaj se nalazi na 1km od samog centra Ije, ali poseduje divan bazen i pogled na more. Otkazivanje je besplatno, plaćanje unapred nije potrebno i doručak je uključen u cenu. Cene počinju od 100$ po osobi.
 • Anemi House & Villas – samo pogledajte slike ovog smeštaja! Uređen je u klasičnom stilu Santorinija, sa primesama modernog dizajna. Cene kreću od 130$ po osobi.

Kamari

 • Sweet Heart Studios – na samo 200m od Kamari plaže. Smeštaj poseduje bazen i privatno kupatilo. Već od 19$ po osobi.
 • Alexandra Hotel – na 80m od plaže! Smeštaj ima bazen, privatno kupatilo, doručak je uključen u cenu. Već od 30$ po osobi.
 • Terra Blue Santorini 300m od plaže. Klima, bazen, privatno kupatilo. Doručak je uključen u cenu. Već 35$ po osobi.

Imerovigli

Ukoliko želite luksuzan odmor, divne poglede na Kalderu i more, ali mnogo manje gužve – predlažem vam Imerovigli. Ovo mesto mi se najviše dopalo na celom ostrvu, a izbor hotela je fantastičan. Moj favorit je:

 • Thea Apartments – pogled je neprevaziđen. Smeštaj ima bazen, a neke od soba i privatan đakuzi. Doručak je uključen u cenu. Cene kreću od 130$ po osobi.

Pretraga ispod vam pomaže da pronađete smeštaje na popustu, pa budite slobodni da je iskorisite!

Booking.com

Kretanje po ostrvu

Na Santoriniju po putevima ide sve, osim možda tenkova. Autobusi, minibusevi, automobili, kvadovi, bagiji, skuteri, trotineti… i sve to možete iznajmiti.

Ubedljivo najskuplja varijanta jeste Taxi. Od aerodroma do Fire, razdaljinu od 4km, platili smo 20€. Sve što nije Fira je daleko skuplje. Od aerodroma do Ije biste izdvojili blizu 50€, a slična je cena i od aerodroma do Perise. Dosta smeštaja organizuje privatan prevoz baš iz ovog razloga. Ukoliko to nije slučaj, možete doći autobusom od aerodroma do Fire, pa posle presesti na drugi autobus.

Sa druge strane, najpovoljnija opcija su autobusi. Svi kreću iz Fire. Cena karte zavisi od relacije i plaća se po smeru, bez obzira da li silazite na prvoj ili poslednjoj stanici.

Trase i cene su:

Aerodrom – Fira, 1.60€ – 20 minuta
Ija – Fira, 1.60€ – 30 minuta
Perisa – Fira, 2.20€ – 30 minuta
Kamari – Fira, 1.60€ – 20 minuta
Akrotiri – Fira, 1.80€ – 30 minuta
Port Athenos – Fira, 2.00€ – 25 minuta

Mi smo koristili samo autobuse i baš smo zadovoljni. Jedini problem jeste što red vožnje u stvarnosti varira +/- 15 minut u odnosu na onaj sa tabli. Često jedan bus bude prepun, pa nema mesta za sve. U tom slučaju, oni šalju dodatne buseve koji će pokupiti preostale turiste.

Ukoliko želite da iznajmite neko vozilo, cene su sledeće (okvirno):

• Auto – 40€+/dan
• Kvad – 30€+/dan
• Skuter – 25€+/dan

Saobraćaj je malo haotičan, ali ukoliko ste nekada vozili po Beogradu, spremni ste i za Santorini.

Koliko je dana potrebno?

Santorini možete u potpunosti obići za 5 dana, pa bih to navela kao optimalno vreme provedeno na ostrvu. Nije loše iskombinovati posetu Santoriniju sa joše nekim ostrvom iz grupe Kiklada.

Ukoliko ste u Atini i razmišljate da li doći na jedan dan samo do Santorinija, predlažem vam da to ne radite. Jedan dan na Santoriniju se zaista ne isplati.

Odvojite najmanje 3 dana za ovo ostrvo, a 5 ukoliko želite da imate dovoljno vremena i da se okupate na nekoj od plaža.

Šta posetiti?

Santorini je veoma šarmantno ostrvo, pa i samom šetnjom ćete videti mnogo. Izdvojila bih nekoliko mesta koje bi obavezno trebalo posetiti, kao i sve ono što bi bilo lepo uraditi.

1. Fira – glavni grad ostrva Santorini. Obavezno je posetite makar jednom za vreme boravka. Mesto je vrlo živo, puno klubova, kafića i restorana. Izgleda baš kao sa razglednice. Prepuna je uskih ulica i belih kućica koje se pružaju širom Kaldere. Uživajte u pogledu na vulkan ili u zalasku sunca iz nekog od čuvenih restorana sa pogledom.

Fira
Fira

2. Oia – najpoznatiji deo ostrva! Svakako da je vredan vaše pažnje. Možda će vas malo nervirati gužva, ali će to pogledi nadomestiti. Jedna od najvećih atrakcija u toku dana je zalazak sunca, pa je potrebno dobro izabrati mesto odakle ćete ga gledati. Više o tome u nastavku. Najlepše je posetiti predveče i zadržati se dok sunce ne zađe u potpunosti.

Santorini Oia
Oia

3. Firostefani i Imerovigli – ova dva mesta nadovezuju se jedno na drugo, a do njih možete stići laganom šetnjom iz Fire. Imerovigli je, prema mom mišljenju, najlepše mesto na Santoriniju. Ima sve odlike Ije, ali je gužva neuporedivo manja. Kada budete šetali kroz ova dva mesta, verovatno ćete zastajati na svakih par metara, kako biste uživali u sve lepšem pogledu. Od Fire do Imeroviglija vam treba oko 30 minuta. Ovo je deo pešačke staze od Fire do Ije, za šta vam je potrebno 3h, pa ako volite – izvolite.

Santorini letovanje
Imerovigli – zalazak sunca

4. Poseta plažama – nije istina da Santorini nema plaže, a još manje da one nisu lepe. Plaže su vulkanskog porekla, pa ih uglavnom odlikuje crni pesak, ali i izuzetno čista voda. Možete se odlučiti za Kamari, Perisu, Crvenu plažu…

Crvena plaža
Crvena plaža, Santorini

5. Zalazak sunca – najlepši period dana na ovom ostrvu je upravo njegov kraj. Pogled na zalazak vam ulepšavaju bele kućice, koje tada postaju obasjane suncem. Tada je najveća gužva na ostrvu, ali iskreno vredi odvojiti sat vremena i ispratiti sunce.

6. Posetite manja sela – Megalochori, Messaria, Pyrgos su primer ovakvih sela. Ona su uglavnom malena, ali izuzetno lepa. Gradnja je tipična za Santorini. Obzirom da turisti većinski idu u poznatija mesta, ako se odlučite da na par sati prošetate ovim selima, uživaćete u miru koji nude.

7. Poseta vulkanu – sve izlete ovog tipa možete rezervisati na samom ostrvu. Vulkan je aktivan i karakterističan po tome što se nalazi ispod vode. Možete otići brodićem do dva preostala ostrva koja su u potpunosti prekrivena crnim vulkanskim kamenjem. Na ostrvu Palaia Kammeni, nalaze se i izvori tople vode, bogati sumporom, u kojima se možete kupati. Izleti počinju od 20 evra, a cena se povećava srazmerno broju aktivnosti koje su dodatno uključene.

8. Posetite vinariju – Santorini je poznat po vinu koje se pravi od sorte grožđa specifične za ovo područje. Vinarija ima dosta na ostrvu, pa ako ste ljubitelj vina posetite bar neku. Jedna od lepših je Santo Wines i možete rezervisati mesto preko njihovog sajta. Degustacija šest različitih vina uz meze je oko 15 evra po osobi.

9. Bioskop na otvorenom – Open Air Cinema Kamari svako veče pušta po jedan film od 21:30, dok ulaz otvara u 20:30. Pravi je užitak gledati film Mama Mia baš na grčkom ostrvu. Cena karte je 9 evra, a repertoar možete pogledati na njihovom sajtu. Rezervacije karata nisu moguće, tako da poranite kako biste zauzeli mesto.

Gde jesti na Santoriniju?

Ono čega sigurno ne manjka na Santoriniju su restorani. Ipak, ako uđete u prvi restoran koji videte, postoji šansa da olakšate novačnik poprilično. Neki su zaista vredni cene, kada se uzmu u obzir pogledi, ali neke slobodno možete zaobići.

Čuveni giros koji morate makar jednom pojesti dok ste u Grčkoj, preporučujem restoran Stamna u Firi. Od restorana sa pogledom, u Firi, izdvojila bih Naoussa i Argo. Doručak sa nogu možete pojesti u pekari pored McDonald’s-a, a kafa za poneti im je odlična. Ukoliko više želite da sednete negde i uživate u pogledu uz prvi obrok, preporučujem restorančić La Scala.

Ukoliko želite da neki od obroka sami spremite, na ostrvu se nalazi Lidl, u blizini Fire. Preporučujem da idete do tamo, samo ako ste iznajmili neko vozilo. Sve potrebe će vam zadovoljiti i supermarket u Firi koji se nalazi u nastavku glavnog trga i pešačke zone. Cene u marketima su slične ili malo jače nego kod nas.

Mesta za gledanje zalaska sunca

Santorini je čuven po prelepim zalascima sunca, pa kad god ste na zapadnoj strani imaćete prelep pogled. Možete se odlučiti da zalazak gledate iz nekog restorana ili da pronađete mesto na ostrvu sa kog se pruža lep pogled. Evo mojih predloga:

1. Oia – najpoznatije mesto i za vreme zalaska će biti najveća gužva. Ali, divnih mesta svakako ima! Byzantine Castle Ruins je mesto na kom smo mi najviše uživali. Kada krenete stepenicama ka moru, sa leve strane ugledaćete ostatke zamka. Pronađite gde je najlepše sesti i uživajte u pogledu. Oia Castle je drugi popularan izbor, ali sa dosta više gužve.

Oia
Zalazak sunca – Oia

2.Imerovigli – morate otići makar jednom za vreme posete Santoriniju! Kod ovog mesta se nalazi i Skaros – ogroman stenoviti kamen sa kog se pruža sjajan pogled na zalazak sunca.

Imerovigli
Imerovigli

3.Fira – kratka promenada koja se pruža duž litice je pravi izbor. Tu se nalazi mnoštvo kafića i restorana u kojima možete rezervisati mesto.

4.Sa vode – možete uplatiti turu brodićem koji će vas voditi od Fire do Ije za vreme zalaska sunca. Tura koja počinje već u 15:30 košta oko 35 evra po osobi. Sunce zalazi tek oko 20:30h. Ovakve izlete možete uplatiti u bilo kojoj agenciji na ostrvu.

Izleti

Kada se već nađete na Santoriniju, možete obići i neko od okolnih ostrva, vulkan, gledati zalazak sunca sa vode… Sve ove izlete možete uplatiti u lokalnim agencijama na samom ostrvu. Cene za neke od njih:

 • Volcano – Hot Springs, trajanje 3h – 20€
 • Old Port – Volcano – Hot Springs – Thirassia – trajanje 6h – 26€
 • Celodnevno krstarenje, sa povratkom nakon zalaska sunca – 42€

Sa ostrva često idi trajekt koji dalje ide ka drugim Kikladima, kao i ka Atini. Mi smo trajektom otišli na ostrvo Ios na 4 dana, ali možete da iskombinujete i kraći period. Karte za trajekt možete kupiti online, a preuzeti ih u samoj luci. Proverite koji su uslovi za prelazak sa ostrva na ostrvo. U trenutku našeg boravka, ukoliko niste preležali koronu ili nemate dokaz o vakcinaciji, morali ste da uradite test koji se kupuje u apoteci za 5€.

Cene na Santoriniju

Najskuplja stavka zaista jeste smeštaj, zbog velike popularnosti ostrva i ekspanzije luksuznih hotela po istom. Ali, naravno, kao i za sve druge destinacije, nije nemoguće naći povoljnu opciju. Sve zavisi od vaše zone komfore! Da li ste voljni da spavate u hostelu ili ipak želite da udjete u bazen pravo iz spavaće sobe? U oba slučaja, stvar je izbora i umetnost je naučiti uživati u oba. Baš zato, cene smeštaja će varirati od 15€/noć u hostelu, pa sve do nekoliko hiljada evra u nekim od čuvenih hotela.

Kada govorimo o hrani, giros ćete gricnuti za 2.5 – 5€. Kafu za poneti možete uzeti za 2€, a onu statičnu za 3-5€. Ručak u restoranu za jednu osobu je u proseku 12-15€. Na ostrvu imate i supermarkete, medju njima je i Lidl, gde su cene većinski slične našim. Koktel ćete platiti 10-12€ po punoj ceni ili 4-7€ ukoliko iskoristite bilo koji happy hour u Firi.

Prevoz na ostrvu će vas koštati mnogo, ako koristite taxi. Ali, postoje alternative. Autobusi koje voze svuda po ostrvu su od 1.6€ do 2.2€ po smeru. Možete iznajmiti i skuter, kvad, bagi, auto… Skuter je 20€, kvad 30€ za ceo dan. Gorivo je blizu 2€ za benzin, a 1,5€ dizel po litru.

Ležaljke na plažama se uglavnom ne naplaćuju, ukoliko poručite nešto za piće ili jelo. Cene su slične kao i u drugim restoranima po ostrvu. Sok je oko 3.5€, kafa oko 4€, a obrok 10-15€.

Kad god pomislite da je destinacija skupa, razmislite da li na njoj ima lokalaca. Na Santoriniju živi blizu 15k stanovnika. Ako se transformišete iz turiste u lokalca i pratite šta oni rade, uvek možete proći povoljnije.

O Santoriniju

Santorini je ostrvo oblikovano vulkanom nedaleko od njega. Više puta je razarano u prošlosti, a poslednjeg puta zemljotresom pedestih godina prošlog veka. Čuveno je po arhitekturi karakterističnoj za Kiklade, kao i lokaciji građevina.

Litice Santorinija idu i po 400m u vis, a krase ih bele kućice, mnoštvo crkava i uske ulice. Kažu da su kućice pravljene tako visoko, kako pirati ne bi mogli da dođu do njih.

Čuvena bela boja kuća dolazi kao posledica kolere. Naime, za vreme ove bolesti, bele boja dobijena od krečnjaka koristila se kao dezinfekciono sredstvo. Plavi prozori su najčešći na ovim kućama, a kažu da je to bila boja kojom su se farbali čamci. Kada boje preostane, ribari su je koristili za premazivanje prozora.

Međutim, šezdestih i sedamdesetih godina će se plavo-bela kombinacija nametnuti kao deo političke agende radi postizanja uniformisanosti i slaganja sa zastavom. Ono na šta niko nije računao je da će baš ova kombinacija postati magnet za turiste. Danas nove građevine dobrovoljno farbaju u belo.

Za više ovakvih tekstova, pogledajte odeljak destinacije.

Hvala na čitanju,

Lena ♡

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© Copyright 2019 Lena's passport. Sva prava zadržana. Politika privatnosti / Privacy policy