Tips & Tricks

Strah od letenja avionom i kako ga pobediti?

Strah od letenja image

Strah od letenja avionom i kako ga pobediti?

Strah od letenja avionom spada u jedan od najčešćih. Prema TIME-u, između 33% i 40% putnika oseća strah ili anksioznost tokom letenja. Kao neko ko se do skoro plašio, pokušaću da vas razuverim.


Ukoliko se odlučite da putujete od Niša do Beča, autobusom ćete putovati oko 12 sati, a povratna karta će vas koštati 70€.

Međutim, zahvaljujući lowcost avio kompanijama, povratnu avionsku kartu možete kupiti već za 18€! Za 1h i 25min možete šetati glavnom ulicom Beča. Avion više nije luksuz.

Verujem da već sada razmišljate kako bi bilo lepo iskoristiti ovu ponudu, ali nešto vas koči – strah od letenja avionom. Zato ću vam iz sopstvenog iskustva ispričati kako da ga pobedite i uživate u putovanju.

 strah od letenja avionom
Ceo red samo za mene ili strah od letenja avionom – pogodite šta sam izabrala?

Šta da očekujete ako prvi put letite avionom?

Obično mi koji kao deca nismo putovali avionom, imamo kasnije problema da se opustimo. Prvi put sam letela sa 16 godina i to ni manje ni više nego u Ameriku. Moje vatreno krštenje je zahtevalo 2 presedenja i prekookeanski let. Već na tom trećem letu sam i zaboravila da se plašim, jer smo ušli u dvadeseti sat putovanja.

Pre poletanja

Sve aviokompanije preporučuju da na aerodrom dođete najmanje 2 sata pre poletanja, pa je iz toga razloga aerodrom prava čekaonica. Nemojte se plašiti da se nećete snaći, jer na svakom aerodromu postoje jasni putokazi. Imajte na umu da uvek možete zatražiti pomoć zaposlenih.

Ukoliko mislite da će vas dugo čekanje na aerodromu samo dodatno unervoziti, nemojte previše da poranite. Bilo bi dobro i da izbegavate pića koja sadrže kofein. Kafa često zna da poveća nivo stresa koji osećamo, a to ne želite pred let.

Kada počne ukrcavanje u avion, stjuardesa će vas uputiti do vašeg mesta. Smestite se, vežite se i polećemo.

Poletanje

Pre nego što pođete na put, sigurno će se naći bar jedna osoba da vam kaže kako se pri poletanju “zalepite” za sedište. Imajte na umu da se to neće dogoditi, jer vas ne lansiraju raketom na mesec. Zbog položaja aviona pri poletanju, bićete malo nakrivljeni ka pozadi. Međutim, vi nikako ne osećate toliko ubrzanje unutra.

Ja sam se toliko uplašila tih priča kada sam prvi put letela, da sam se klackala napred-nazad iščekivajući momenat u kom više neću moći da se razdvojim od sedišta. Nekom dečku je bilo žao, pa mi je dao čokoladicu. Tako da, ako vam se jede nešto slatko, samo se pravite da vas je strah.

Ono sa čim možete imati problema jeste pritisak u ušima, naročito ako ste prehlađeni. Ono što će vam pomoći jeste da usta držite blago otvorena ili da žvaćete žvaku. Na taj način će se pritisak brzo izjednačiti i nećete imati problema.

Pri poletanju postoji jedan momenat koji je malo neprijatan, ali ništa strašno. U trenutku kada avion počne da se ispravlja, vi na par sekundi imate osećaj kao da ponire. Nekima je malo neprijatno kada se avion okreće, pa se krivi na levu ili desnu stranu, ali sve je to normalno.

Tokom leta

Ne znam za vas, ali ja sam čvrsto verovala da je u avionu sve vreme tišina. Normalno, to je nemoguće, jer se sve vreme čuje zvuk motora.

Nakon što pilot isključi znak za pojas, slobodni ste da ustanete, odete do wc-a, protegnete noge. WC šolja vas neće usisati kada pustite vodu, samo se tako jezivo čuje.

U slučaju turbulencija, pilot će ponovo uključiti znak za pojas. Nemojte da vas to traumira, to je normalna procedura kako se vi ne biste povredili.

Sletanje

Sletanje je najbolji deo, jer znate da stižete na destinaciju. Međutim, ponovo možete imati problema sa pritiskom kao pri poletanju, pa bi trebalo da primenite neke od gore pomenutih tehnika. Tokom sletanja morate biti vezani. Pri dodiru točkova i piste, može se desiti da osetite malo jači udarac.


Zašto se plašimo i kako da rešimo problem?

1. Turbulencije

Prvi i glavni uzročnik straha od letenja avionom jesu turbulencije. Iako nisu prijatne, niti poznajem osobu koja u njima uživa, one nisu opasne. Od kada su avioni počeli da se koriste u komercijalne svrhe nije zabeležen slučaj u kom je uzročnik pada aviona bila turbulencija. Jake turbulencije su veoma retke, ali radi predostrožnosti je potrebno da budete zavezani. Godišnje se 58 ljudi povredi u toku turbulencije, jer nisu bili vezani. To je obično posada koja je dužna da proveri da li su svi vezani, pa se u tom trenutku udari zbog truckanja aviona.

Najbolji način da se ne bojite turbulencije jeste da što više naučite o njima.

2. Zavisnici od kontrole

Iako je tehnologija svela mogućnost ljudske greške na minimum, vožnja avionom i dalje zahteva jednu vrstu poverenja. Ako vam je omiljeno prevozno sredstvo automobil i najsigurnije se osećate kada ste vi za volonom – čestitam, zavisni ste od kontrole, baš kao i ja. Naša potreba da upravljamo situacijom koja se tiče bezbednosti može nas dovesti u problem kada letimo avionom, jer dobrovoljno prihvatamo da od trenutka kada uđemo u avion, za naš život je zadužen pilot. Da li je on dobro spavao, da li je koncentrisan, koliko iskustva ima… sve to nam prođe kroz glavu kada razmišljamo o poverenju koju dajemo ovoj osobi.

Imajte na umu da su piloti izuzetno dobro pripremljeni za sve situacije koje mogu da ih zadese tokom leta. Fizički su sposobni da upravljaju avionom i psihički vrlo stabilne ličnosti. Konstantno prolaze kroz provere kako bi aviokompanija bila sigurna da su sposobni za obavljanje posla pilota. Poslednja stvar koju ću navesti jeste da i sama posada želi da živa i zdrava stigne od tačke A do tačke B.

Ako ne poznajete nekog pilota, zapratite na instagramu @pilotmaria. Meni je pomogla da uvidim kroz šta sve prolaze piloti, kako izgleda njihov radni dan i slično.

3. Statistika

Verujte mi da niste baksuz. Ako do sada niste dobili na lotou i ako vas nije udario grom, zašto mislite da ćete baš vi biti jedan od 9 miliona kome će se nešto dogoditi?

Iz godine u godinu, bezbednost je sve veća. Ako posmatrate kroz godine, 2000. se dogodilo 64 fatalne nesreće, u 2009. se taj broj smanjio na 39, a u prošloj godini se beleži 12 fatalnih nesreća na komercijalnim letovima. Imajte na umu da je u 2018. godini obavljeno 45 miliona letova sa oko 4.5 milijardi putnika!

Iz svakog pada aviona u prošlosti, izvučena je pouka. Promenjene su procedure, usavršeni avioni, dopunjena znanja pilota – sve u cilju da se tako nešto nikada više ne ponovi.

Bolje se čuvajte ajkula, osa i gromova nego aviona – znatno su bezbedniji!


Dodatni saveti

Preskočite kafu – kofein će samo povećati vašu anksioznost. Preskočite kafu pred put ukoliko se bojite.
Mislite na destinaciju – stavite akcenat na vaše odredište, a ne na put. Često putujemo da bismo posetili porodicu ili prelepa mesta. Razmišljajte koliko će vam biti lepo kada stignete.
Spavajte – ništa slađe od kunta u avionu. Zaspiš i probudiš se na željenoj destinaciji.
Ponesite nešto što će vam držati pažnju – knjiga, časopis, omiljena serija… ponesite šta god mislite da će vam skratiti vreme.
Beyoncé momenat – lepo se sredite, nabacite stav poznate ličnosti i razmišljajte kako ste vi toliko bitni da taj avion po sili zakona ne sme da padne, jer ste vi unutra. Taj diva momenat vas možda zavara da zaboravite na strah. (Šalim se naravno, ni jedan život nije važniji od drugog. Samo nekada zna da pomogne ukoliko se pretvarate da stalno letite i da nema razloga da se bojite.)

Ugodan let,

Lena 

© Copyright 2019 Lena's passport. Sva prava zadržana. Politika privatnosti / Privacy policy