Tips & Tricks

Kako dobiti američku turističku vizu?

Kako dobiti američku turističku vizu?

Postoji više tipova vize, a ona o kojoj ću vam danas pisati jeste turistička B1/B2. Zahtev za vizu se podnosi na zvaničnom sajtu američke ambasade. Sva uputstva su precizno ispisana na njihovom sajtu, ali često čujem od ljude da im sam proces deluje previše komplikovano. Danas ću pokušati da vas razuverim.

Prvi korak jeste kreiranje korisničkog naloga na sajtu američke ambasade. Nakon toga, popunjavate elektronski formular DS-160. Formular je na engleskom jeziku, te ako niste sigurni da ćete lepo razumeti sva pitanja, pitajte nekog da vam pomogne. Videla sam da postoje agencije koje mogu da popune taj formular za vas i fino vam naplate za tu uslugu, što je apsolutno suludo. Pitanja su vrlo jednostavno i tiču se opštih informacija o vama kao što su lični podaci, čime se bavite, ko snosi troškove puta, razlogu putovanja u SAD, detaljima vašeg boravka tamo i seriji pitanja o bezbednosti na koje odgovarate sa da i ne. Na samom početku u gornjem desnom uglu imate ID broj vašeg formulara, koji je potrebno da zapišete negde, jer će vam biti potreban u slučaju da ne završite popunjavanje formulara odjednom, pa da možete da nastavite, ali i za kasnije pri zakazivanju intervjua. Treba vam oko 10 minuta da popunite ceo formular. Takođe, potrebno je da spremite i sliku. Ukoliko nosite naočare, obavezno ih skinite. Niz ostalih instrukcija možete videti na sajtu. Takođe, postoji opcija da testirate da li je vaša slika odgovarajuća, pre nego što je postavite.

Da biste zakazali intervju, potrebno je da prvo platite taksu  za obradu vašeg zahteva za vizu. Taksa iznosi 16800 dinara. Možete je platiti u banci ili karticom. Ukoliko je vaš zahtev za vizu odbijen, taksa vam neće biti refundirana. Takođe, bitna informacije je da vam uplaćena taksa važi dok ne zakažete intervju, u periodu od godinu dana.

Nakon toga, na vašem korisničkom nalogu zakazujete intervju. Izabraćete tačno vreme i datum koji vam odgovara.  Na intervju se dolazi 15 minuta ranije (više ili manje od toga nije poželjno). Kada stignete, potrebno je da pratite instrukcije obezbeđenja, kako biste što pre prošli kroz sigurnosnu proveru. Svi elektoronski uređaju se ostavljaju tu, čak i telefon. Nakon toga nastavljate u ambasadu.  Na samom ulazu, dobijate broj. Sednite u čekaonicu i pratite kada vaš broj izađe iznad šaltera. Morate da prođete tri šaltea. Na prvom se predaje pasoš, na drugom se ostavljaju otisci prstiju i na trećem razgovarate sa službenikom. Službenik može da vas pita bilo šta što smatra relevantnim, a vi na pitanje odgovarajte opušteno i iskreno. Nema potrebe da budete nervozni, jer su ljudi u ambasadi izuzetno ljubazni i prijatni. Takođe, nadam se da će vas i ova informacija opustiti – poslednji intervju na kom sam bila trajao je nepunih 2 minuta.

Dokumenta koja su obavezna da ponesete jesu pasoš i confirmation page DS-160 formulara, kao i jedna vaša slika. Međutim, preporučuje se da ponesete i sve ono što može da dokaže vaše veze sa Srbijom. To mogu biti vlasnički listovi, venčani list, potvrde o redovnom studiranju ili zaposlenju, broj položenih ispita i slično. Preporuka je da možete da dokažete i da imate dovoljno novca da pokrijete ovo putovanje. Većinu ovih dokumenata vam neće tražiti, ali bolje je imati za svaki slučaj.

Odmah ćete saznati da li je vaš zahtev odobren ili ne, a pasoš će vam nakon par dana biti vraćen DHL-om na adresu koju ste izabrali na korisničkom nalogu. Veoma bitna informacija: viza koju ste dobili vam ne garantuje ulazak u Ameriku. Po pravilu, carinski službenik ima pravo da vas odbije i vrati u Srbiju. Ovo su zaista retki slučajevi, i ja ne poznajem nikog kome se ovo dogodilo, ali dobro je imati na umu. Carinik će vas ponovo pitati par pitanja i nakon toga lupiti pečat koliko dugo smete da se zadržite u Americi.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan.

Srećno na intervjuu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Copyright 2019 Lena's passport. Sva prava zadržana. Politika privatnosti / Privacy policy